Σε μελέτη του Τμήματος Δημόσιας Υγείας, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Harvard, όπου μελετήθηκαν 120.000 υγιείς γυναίκες και άνδρες για 20 χρόνια, φάνηκε ότι η συστηματική κατανάλωση χαμηλών ποιοτικά τροφών, όπως για παράδειγμα επεξεργασμένα τρόφιμα και ροφήματα πλούσια σε ζάχαρη σχετίστηκε με αύξηση του σωματικού βάρους.
Αντίθετα, τα τρόφιμα που σχετίστηκαν με απώλεια βάρους ήταν τα λαχανικά, τα φρούτα, οι ξηροί καρποί, το γιαούρτι και τα ολικής αλέσεως προϊόντα. Στη συνέχεια πληθώρα ερευνών έδειξε ότι τα υγιεινά τρόφιμα δεν βοηθούσαν μόνο στην διαχείριση του βάρους, αλλά και στη επίτευξη καλής υγείας.’Ετσι φτάσαμε στη θεωρία των ποιοτικών θερμίδων, η οποία δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στην ποιότητα της διατροφής.
Με απλά λόγια, σε αντίθεση με την παλαιότερη πεποίθηση ότι απλώς οι θερμίδες, που προσλαμβάνουμε πρέπει να είναι ίσες με αυτές που καταναλώνουμε καθημερινά, ώστε να έχουμε ένα υγιές σωματικό βάρος, τα στοιχεία των μελετών έδειξαν ότι η ποιότητα των θερμίδων που παίρνουμε κάθε μέρα μέσω της διατροφής μας είναι σημαντική για την καλή μας υγεία και τον έλεγχο του βάρους.
Η θεωρία των ποιτικών θερμίδων χρησιμοποιεί ως βασικό άξονα το «υγιεινό» πιάτο» που έχει προταθεί από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Harvard, το οποίο μας δείχνει τι πρέπει ιδανικά να περιλαμβάνει ένα πλήρες και υγιεινό πιάτο.
Αναλυτικότερα, θα πρέπει να περιλαμβάνει:
Το ερώτημα που τίθεται ύστερα από όλα αυτά είναι πως θα μπορούσε η θεωρία των ποιοτικών θερμίδων να βρεί εφαρμογή στην καθημερινή μας διατροφή